Misją firmy jest:„Najwyższa jakość i bezpieczeństwo zdrowotne naszych produktów gwarancją maksymalnej satysfakcji i zaufania klientów“Politykę jakości i bezpieczeństwa realizujemy poprzez:
wytyczanie celów strategicznych oraz systematyczne nadzorowanie realizacji w trakcie audytów wewnętrznych
osiąganie wysokiego poziomu bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanych i przechowywanych wyrobów żywnościowych
doskonalenie wytwarzanych produktów zgodnie z oczekiwaniami klientów
uzyskanie zadowolenia klientów z procesu ich zaopatrywania w oferowane produkty
zagwarantowanie deklarowanego poziomu jakości wyrobów i usług zewnętrznych
Cele strategiczne realizowane są przez:
udokumentowany, wdrożony i ciągle weryfikowany system HACCP zgodny z zasadami określonymi w Codex Alimentarius oraz normą duńską DS 3027. System HACCP pozwala zidentyfikować zagrożenia zdrowotne dla potencjalnego konsumenta ze strony produktu, a następnie je eliminować lub ograniczać do bezpiecznego poziomu. Działania prowadzone są na wszystkich etapach wytwarzania i dostarczania produktu do klienta. Dzięki temu systemowi nasze produkty są bezpieczne
stosowanie procedur zgodnych z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej-GMP i GHP. Systemy GMP i GHP to badania surowców i materiałów, systemy identyfikacji,surowców i materiałów, nowoczesna infrastruktura, higiena obszarów produkcyjnych, higiena pracowników, zabezpieczenie zakładów
modernizację linii technologicznych poprzez zakupy nowoczesnych urządzeń zwiększających wydajność na liniach produkcyjnych i pakujących
systematyczne podnoszenie poziomu świadomości i kwalifikacji naszych pracowników poprzez organizowane szkolenia
kształtowanie przekonań, że za bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz szeroko rozumianą jakość wyrobów i usług odpowiedzialny jest każdy pracownik firmy poprzez działania integracyjne załogi i stałą edukację na stanowisku pracy
współpracę z jednostkami kontrolnymi i realizowanie wymagań zawartych w ustawach, rozporządzeniach i normach
poprawę organizacji pracy poprzez wprowadzenie systemów informatycznych, które pomagają sprawnie zarządzać procesami funkcjonowania spółki naetapie skupu, produkcji, magazynowania, zamówień i dystrybucji
wzbogacanie oferty o nowe produkty i doskonalenie istniejących
działalność społeczną i charytatywną poprzez m.in. Sponsorowanie imprez kulturalnych, wspieranie hospicjum
Nasz system zarządzania jakością rozpoczyna się już na plantacjach, gdzie uprawiane są zakontraktowane i skupowane przez nas warzywa i owoce pochodzące z najlepszych odmian.
Na każdym etapie łańcucha chłodniczego jest przestrzegany reżim technologiczny, co gwarantuje zachowanie najwyższej jakości mrożonek i wpływa na konkurencyjność marki „Chłodnia-Mors“ Sp. z o.o. Produkty opatrzone naszą marką jednoznacznie kojarzą się ze zdrowiem, energią, siłami witalnymi i nowoczesnym stylem żywienia. Dzięki właściwemu zamrażaniu i przechowywaniu, nasze mrożone owoce i warzywa są źródłem witamin i soli mineralnych niezbędnych dla organizmu, nie tracąc przy tym walorów smakowych świeżych owoców i warzyw:
mrożonki warzywne – warzywa oczyszczamy mechanicznie, myjemy, blanszujemy i głęboko „szokowo“ zamrażamy ( w celu zachowania walorów smakowych i wizualnych zbliżonych do świeżych warzyw) w temperaturze -25ºC. Następnie przechowujemy je w temperaturze -22ºC.
mrożonki owocowe – owoce oczyszczamy mechanicznie, myjemy i poddajemy procesowi głębokiego „szokowego“ mrożenia (dzięki czemu zachowują walory smakowe i wizualne zbliżone do świeżych owoców) w temperaturze poniżej -25ºC. Następnie przechowujemy je w temperaturze poniżej -22ºC.
Profesjonalny i doświadczony personel Działu Kontroli Jakości i Technologii rygorystycznie kontroluje każdy etap łańcucha chłodniczego pod względem higieny czystości. Przeprowadza gruntowne analizy i testy laboratoryjne badające parametry mikrobiologiczne, pozostałości pestycydów rolnych, zanieczyszczenia metalami ciężkimi, alergenami, GMO itp.
Dzięki tym działaniom nasi klienci mogą cieszyć się najwyższym bezpieczeństwem zdowotnym i jakością oferowanych przez naszą firmę produktów.
Stała modernizacja linii technologicznej (m.in. instalacja nowoczesnych skraplaczy, automatycznej pakowaczki) wpłynęła na wzrost możliwości produkcyjnych naszej firmy
Posiadamy komory chłodnicze o pojemności od 8000 do 10 000 ton. Temperatura głęboko zamrożonych produktów jest stale monitorowana przez wysoko wykwalifikowane pracownice z Działu Kontroli Jakości i Technologii. Zdolność przeładunkowa wynosi w granicach 100 ton na dobę.
Najważniejszym naszym priorytetem jest konsekwentne i stabilne dostarczanie nabywcom mrożonek o perfekcyjnej jakości i spełniających wymagania prawne.