„Modernizacja układu chłodzenia oraz zakup urządzenia przez „Chłodnia-Mors“ Sp. z o.o.“
Cele realizacji operacji są związane z:
- Redukcją kosztów związanych z modernizacją układu chłodzenia oraz zmianą technologicznej organizacji produkcji uzyskanej w wyniku zakupu detektora metali
- Poprawą warunków ochrony środowiska
Planowane przedsięwzięcie:
- Instalacja nowoczesnych skraplaczy, zamontowanie stacji uzdatniania wody i odpowietrzacza do instalacji amoniakalnej
- Wyposażenie linii produkcyjnej w detektor metali
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
- Redukcja kosztów energii, zużycia wody i amoniaku
- Redukcja kosztów pracy i energii oraz zwiększenie wydajności
Dzięki realizacji operacji Spółka będzie uzyskiwała dodatkowe przychody, osiągnięte w drodze redukcji kosztów: pracy, wody, energii i amoniaku oraz poprawy wydajności w związku z zakupem detektora metali umożliwiającego zmianę organizacji sortowania.
Zadaniem mającym wpływ na ochronę środowiska będzie zainstalowanie w systemie instalacji chłodniczej urządzenia odpowietrzającego.
Inwestycja będzie związana ze zmianami w zatrudnieniu. W związku z nowym detektorem metalu nastąpi reorganizacja procesu sortowania i możliwość redukcji 2 etatów produkcyjnych.
Projekt realizowany jest w I i II kwartale 2010 r.
Przedsięwzięcie realizowane w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013:Poprawa konkurencyjności sektora leśnego i rolnego
„Modernizacja techniczna i technologiczna majątku trwałego Spółki „CHŁODNIA-MORS“Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością poprzez zakup nowej linii technologicznej oraz nowych maszyn i urządzeń“
Cele realizacji operacji są związane z:
- poprawą jakości, efektywności i sprawności procesu produkcji
- zmniejszeniem negatywnego wpływu na środowisko
- ulepszeniem struktury transportu (logistyki) wewnątrz zakładu
- stopniową wymianą bądź modernizacją starych, zużytych technologicznie maszyn i urządzeń poprzez zakup nowych urządzeń lub kompletnych linii technologicznych
Planowane przedsięwzięcie:
- zakup nowej linii technologicznej do przerobu owoców i warzyw (kalibrownika wibracyjnego i elewatora-przenośnika taśmowego wraz z dodatkowym wyposażeniem) oraz nowych wag elektronicznych
- zakup elektrycznych wózków widłowych do transportu wewnętrznego
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
- nowoczesna linia technologiczna poprawi jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produktów oraz korzystnie wpłynie na bhp pracy
- korzystanie w transporcie wewnętrznym firmy z elektrycznych wózków widłowych pozwoli na wyeliminowanie zanieczyszczania powietrza oraz usprawnienie struktury logistyki
Okres realizacji projektu od maja 2005r. do września 2005r.
Przedsięwzięcie realizowane w ramach Programu Operacyjnego “Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004-2006“ w zakresie działania „Poprawa Przetwórstwa i Marketingu Artykułów Rolnych”
„Kontrola temperatur i niebezpiecznych stężeń amoniaku“
Celem projektu jest:
- Zmniejszenie niebezpieczeństw związanych z pracą amoniakalnego czynnika w instalacji chłodniczej zgodnie z wymaganiami dyrektyw Unii Europejskiej
- Stworzenie optymalnych warunków dla przechowywania towarów zgodnie z wymaganiami dyrektyw Unii Europejskiej
- Kontrola i archiwizacja danych w postaci raportów i wykresów oraz automatyzacja funkcji wykonawczych systemu z wykorzystaniem istniejącego oprzyrządowania technicznego zgodnie z dyrektywami UE
- Szkolenie załogi nt. Zasad bezpieczeństwa w obiektach z instalacjami chłodniczymi oraz zgodności rozwiązań z dyrektywami UE
Rodzaj wdrażanego rozwiązania innowacyjnego:
- System analizujący mierzone parametry z możliwością ich rejestracji i archiwizacji oraz automatycznych działań wykonawczych i prewencyjnych
Planowane przedsięwzięcie:
- Ocena zagrożeń i wymagań techniczno-przechowalniczych
- Opracowanie optymalnego, innowacyjnego systemu wraz z oprogramowaniem
- Szkolenie załogi w zakresie zasad bezpieczeństwa w obiektach z instalacjami amoniakalnymi
Projekt realizowany jest w okresie I kwartału 2003 r.
Przedsięwzięcie realizowane w ramach Programu Innowacje i technologie dla rozwoju przedsiębiorstw“ -Phare 2000 Krajowy program rozwoju MSP.
„Wdrożenie systemu HACCP-szkolenie, doradztwo, opracowanie procedur dla bezpieczeństwa wyrobów i usług“
Głównym celem projektu jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów poprzez dostosowanie procesów przetwarzania owoców i warzyw w „Chłodni-Mors“ Sp.z o.o. do norm i wymagań zawartych w dyrektywach Unii Europejskiej.
Realizacja przedmiotowego przedsięwzięcia pozwoli na:
- Przeprowadzenie analizy zagrożeń i wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP).
- Opracowanie procedur monitorowania Krytycznych Punktów Kontroli (CCP).
- Przygotowanie księgi HACCP zawierającej procedury poprawiające bezpieczeństwo zdrowotne produktów i świadczonych usług zgodnie z dyrektywami Unii Europejskiej.
- Przeszkolenie pracowników z zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP).
- Uświadomienie pracownikom firmy, w którym momencie procesu produkcyjnego występują zagrożenia i określenie sposobów ich zapobiegania.
- Wdrożenie systemu HACCP.
Planowane rezultaty:
- Wzrost ilościowy produkcji przeznaczonej na rynki zagraniczne
- Eliminacja ryzyka trafienia do konsumenta produktu zagrażającego jego zdrowiu.
Projekt realizowany jest w okresie maj 2003 r. – czerwiec 2003 r.
Przedsięwzięcie realizowane w ramach Programu Wstęp do jakości -Phare 2000 Krajowy program rozwoju MSP.