„Modernizacja układu chłodzenia oraz zakup urządzenia przez „Chłodnia-Mors“ Sp. z o.o.“

 

Cele realizacji operacji są związane z:

  • Redukcją kosztów związanych z modernizacją układu chłodzenia oraz zmianą    technologicznej organizacji produkcji uzyskanej w wyniku zakupu detektora metali
  • Poprawą warunków ochrony środowiska

Planowane przedsięwzięcie:

  • Instalacja nowoczesnych skraplaczy, zamontowanie stacji uzdatniania wody i odpowietrzacza do instalacji amoniakalnej
  • Wyposażenie linii produkcyjnej w detektor metali

Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:

  • Redukcja kosztów energii, zużycia wody i amoniaku
  • Redukcja kosztów pracy i energii oraz zwiększenie wydajności

Dzięki realizacji operacji Spółka będzie uzyskiwała dodatkowe przychody, osiągnięte w drodze redukcji kosztów: pracy, wody, energii i amoniaku oraz poprawy wydajności w związku z zakupem detektora metali umożliwiającego zmianę organizacji sortowania.

Zadaniem mającym wpływ na ochronę środowiska będzie zainstalowanie w systemie instalacji chłodniczej urządzenia odpowietrzającego.

Inwestycja będzie związana ze zmianami w zatrudnieniu. W związku z nowym detektorem metalu nastąpi reorganizacja procesu sortowania i możliwość redukcji 2 etatów produkcyjnych.

Projekt realizowany jest w I i II kwartale 2010 r.

Przedsięwzięcie realizowane w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013:Poprawa konkurencyjności sektora leśnego i rolnego

 

„Modernizacja techniczna i technologiczna majątku trwałego Spółki „CHŁODNIA-MORS“Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością poprzez zakup nowej linii technologicznej oraz nowych maszyn i urządzeń“

 

Cele realizacji operacji są związane z:

  • poprawą jakości, efektywności i sprawności  procesu produkcji
  • zmniejszeniem negatywnego wpływu na środowisko
  • ulepszeniem  struktury transportu (logistyki) wewnątrz zakładu
  • stopniową wymianą bądź modernizacją starych, zużytych technologicznie maszyn i urządzeń poprzez zakup nowych urządzeń lub kompletnych linii technologicznych

Planowane przedsięwzięcie:

  • zakup nowej linii technologicznej do przerobu owoców i warzyw (kalibrownika wibracyjnego i elewatora-przenośnika taśmowego wraz z dodatkowym wyposażeniem)  oraz nowych wag elektronicznych
  • zakup elektrycznych wózków widłowych do transportu wewnętrznego

Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:

  • nowoczesna linia technologiczna poprawi jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produktów oraz korzystnie wpłynie na bhp pracy
  • korzystanie w transporcie wewnętrznym firmy z  elektrycznych wózków widłowych pozwoli na wyeliminowanie zanieczyszczania powietrza oraz usprawnienie struktury logistyki

Okres realizacji projektu od maja 2005r. do września 2005r.

Przedsięwzięcie realizowane w ramach Programu Operacyjnego “Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004-2006“  w zakresie działania „Poprawa Przetwórstwa i Marketingu Artykułów Rolnych”

 

„Kontrola temperatur i niebezpiecznych stężeń amoniaku“

 

Celem projektu jest:

  • Zmniejszenie niebezpieczeństw związanych z pracą amoniakalnego czynnika w instalacji chłodniczej zgodnie z wymaganiami dyrektyw Unii Europejskiej
  • Stworzenie optymalnych warunków dla przechowywania towarów zgodnie z wymaganiami dyrektyw Unii Europejskiej
  • Kontrola i archiwizacja danych w postaci raportów i wykresów oraz automatyzacja funkcji wykonawczych systemu z wykorzystaniem istniejącego oprzyrządowania technicznego zgodnie z dyrektywami UE
  • Szkolenie załogi nt. Zasad bezpieczeństwa w obiektach z instalacjami chłodniczymi oraz zgodności rozwiązań z dyrektywami UE

Rodzaj wdrażanego rozwiązania innowacyjnego:

  • System analizujący mierzone parametry z możliwością ich rejestracji i archiwizacji oraz automatycznych działań wykonawczych i prewencyjnych

Planowane przedsięwzięcie:

  • Ocena zagrożeń i wymagań techniczno-przechowalniczych
  • Opracowanie optymalnego, innowacyjnego systemu wraz z oprogramowaniem
  • Szkolenie załogi w zakresie zasad bezpieczeństwa w obiektach z instalacjami amoniakalnymi

Projekt realizowany jest w okresie I kwartału 2003 r.

Przedsięwzięcie realizowane w ramach Programu Innowacje i technologie dla rozwoju przedsiębiorstw“ -Phare 2000 Krajowy program rozwoju MSP.

 

„Wdrożenie systemu HACCP-szkolenie, doradztwo, opracowanie procedur dla bezpieczeństwa wyrobów i usług“

 

Głównym celem projektu jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów poprzez dostosowanie procesów przetwarzania owoców i warzyw w „Chłodni-Mors“ Sp.z o.o. do norm i wymagań zawartych w dyrektywach Unii Europejskiej.

Realizacja przedmiotowego przedsięwzięcia pozwoli na:

  • Przeprowadzenie analizy zagrożeń i wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP).
  • Opracowanie procedur monitorowania Krytycznych Punktów Kontroli (CCP).
  • Przygotowanie księgi HACCP zawierającej procedury poprawiające bezpieczeństwo zdrowotne produktów i świadczonych usług zgodnie z dyrektywami Unii Europejskiej.
  • Przeszkolenie pracowników z zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP).
  • Uświadomienie pracownikom firmy, w którym momencie procesu produkcyjnego występują zagrożenia i określenie sposobów ich zapobiegania.
  • Wdrożenie systemu HACCP.

Planowane rezultaty:

  • Wzrost ilościowy produkcji przeznaczonej na rynki zagraniczne
  • Eliminacja ryzyka trafienia do konsumenta produktu zagrażającego jego zdrowiu.

Projekt realizowany jest w okresie maj 2003 r. – czerwiec 2003 r.

Przedsięwzięcie realizowane w ramach Programu Wstęp do jakości -Phare 2000 Krajowy program rozwoju MSP.